Title Image

De Ongewone Reisgids voor het gewone leven

De ongewone reisgids voor het gewone leven nodigt je uit om mee te gaan op een ongewone reis. De meeste reisgidsen helpen je om vreemde landen of gebieden te leren kennen. Deze ongewone reisgids doet het tegenovergestelde. Het helpt je om op bekend terrein te blijven en juist daar de kracht van het gewone leven te ontdekken.

‘A ship in harbor is safe, but that is not what ships are built for.’

J. Shedd
Met wie gaan we op reis?
De ongewone reis gebeurt op uitnodiging van kinderen, jongeren, ouders en families die zijn vastgelopen. Je reist tijdelijk mee met hen, samen met andere mede-opvoeders uit de buurt zoals mensen van de school, de straat, de vereniging, de club, de speeltuin, de scouting, de politie, de opvang, de zorg- en welzijnsorganisatie, de gemeente. Of met een ander gezin, vrienden en kennissen.

Voor wie is de reisgids?

De gids is bedoeld voor (jeugd)professionals en alle anderen die willen werken vanuit een brede blik op het gewone leven.
Wat staat erin?
In deze handzame, kleurrijke en goedgevulde reisgids vind je talloze vergezichten, oeroude inzichten en verrassende voorbeeldvragen die allemaal gaan over de kracht van het gewone. Het kan je blik verruimen of juist laten zien wat je eigenlijk al wist maar niet kon toepassen in je werk om het gewone leven van jonge mensen te versterken.
Wat maakt het voor mij interessant?
Iedereen kan uit deze ongewone reisgids halen wat hij of zij wil. Er staan geen vaste methodes, stappenplannen, modules of arrangementen in beschreven. Ook geen adviezen of aanbevelingen. Wél reistips, uitspraken, reisverhalen, suggesties, ideeën, praktijkvoorbeelden, filmpjes en niet te vergeten aansprekende reisfoto’s! Het geeft je waardes en kaders mee waarbinnen je eindeloos kunt pionieren. Deze gids kan het duwtje in de rug zijn om met meer vertrouwen aan te sluiten bij het gewone leven van mensen. En dat geeft plezier en voldoening. De gids nodigt verder uit tot zinvolle dialogen waardoor je ook gemakkelijker, mét de mensen zelf, de goede besluiten durft te nemen bij de vele dilemma’s op je pad.

Ongewone reisgids als vliegend tapijt

Als een blikopener?

De reisgids moedigt je aan om méér vanuit het gewone en kansrijke leven van kinderen en volwassenen te denken en te handelen. En minder vanuit hun problemen of ontoegankelijke systemen. Dat dit ingewikkeld is mag duidelijk zijn. Maar wat soms helpt is als je met een brede, open blik naar situaties gaat kijken. Vanuit de kwaliteiten en ambities van jonge mensen, vanuit de kring van mensen om hen heen en de buurten waarin ze leven en leren. De reisgids kun je in die zin zien als een ‘blikopener’.
Waarom is de ongewone reisgids nodig?
We zien dat ondanks goede bedoelingen, steeds meer jonge mensen massaal buiten de boot vallen. Ze worden vaker apart gezet, apart gelabeld en apart gemáákt. Vele duizenden kinderen zijn buitengesloten van de samenleving of leven in onveilige situaties. Niet alleen thuis maar ook in hun buurt, op straat, op school of in instellingen. Nog te veel ouders staan er alleen voor en worden alleen verantwoordelijk gehouden voor de opvoeding. Opvoeden is geen sinecure en zeker niet als je relatie, je netwerk, je werk, je wijk en de school van je kinderen je in de steek laten en niemand je bij staat om de verbinding met anderen te maken. Dit alles kan niet de bedoeling zijn van alle inspanningen.
Waardevolle aanvulling

‘Deze gids is een hele waardevolle aanvulling. In mijn beleving geeft de gids veel mogelijkheden om te leren en informatie die je doordringen van noodzaak. Ook is de gids een inspiratie voor hen die al toegewijd zijn en een herinnering aan waarom ze dit ook al weer deden. Het geeft weer energie om wel de ingewikkelde vragen te stellen en het niet te weten. Ook geeft het handvatten om het geleerde om te zetten in daden waardoor de verandering werkelijkheid wordt.’

Jikke Menting, programma manager
Moet het roer dan om?
Het roer moet om. Te veel kinderen en jongeren kunnen niet vertrouwd opgroeien in hun eigen omgeving. Deze reisgids kan helpen dat te doorbreken. En dan kan die tomeloze energie van professionals naar het versterken en herstellen van het gewone leven in plaats van naar oplossingen die niet goed genoeg of slechts zeer tijdelijk werken.
Wat lees ik in de gids over mijn rol als jeugdprofessional?
Vanuit de ambitie van de jeugdwet rondom transformatie zijn vijf belangrijke basisfuncties voor lokale teams uitgelicht. Je kunt informatie daarover vinden bij de hoofdstukken Oriëntatie en Lokale Teams. Vanuit deze vijf basisfuncties staan in de gids bij elk hoofdstuk ‘richtingaanwijzers’ die jou richting en suggesties geven bij het vervullen van je werk.
Wat kan ik bijdragen aan de reisgids?
Een gewone reisgids moet actueel zijn. Anders sta je voor een hotel wat al jaren niet meer bestaat. En dat is niet prettig als je moe bent van je omzwervingen. Zo ook bij deze ongewone reisgids. Het is een gids die up to date moet blijven. Een groei- en snoeigids dus! Dat kan alleen met behulp van jouw inzichten, jouw suggesties en jouw ideeën die het gewone leven van (jonge) mensen versterken en nog niet in de reisgids staan. Op die manier blijft de gids in beweging, net als het gewone leven.
foto initiatiefnemers

Initiatiefnemers 

De visie op het versterken van gewone leven is in al het werk van Astrid Greven, Helena Hartholt en Mario Nossin terug te vinden. In opdracht van het OZJ hebben zij deze reisgids ontwikkeld om iedereen die het gewone leven van kinderen en gezinnen wil herstellen, versterken en verrijken aan te moedigen en uit te dagen. Lees hier het interview met Astrid Greven over de Ongewone Reisgids. 

Download De ongewone Reisgids

parachute

Wil je de reisgids op papier? Dat kan, want hij wordt in beperkte oplage gedrukt. Laat het weten via helena@ongewonereisgids.nl

Laat ons weten wat je aanspreekt, wat je raakt of wat je mist in de reisgids.

Heb je een goed voorbeeld uit de praktijk dat we niet mogen missen? Heb je een verhaal dat belangrijk is om het gewone leven te versterken? Met jouw inbreng willen we ‘de kracht van het gewone’ verder in beweging brengen. Laat je reactie achter via helena@ongewonereisgids.nl. Geef daarbij aan of we je reactie (evt. anoniem) mogen gebruiken voor publicitaire doeleinden.